Nog steeds veel datalekken in eerste kwartaal 2017

Frank Toxopeus Privacy Nieuws

Na het eerste kwartaal van 2017 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de balans opgemaakt en een rapport gepubliceerd. Er zijn 2.317 meldingen ingediend, waarvan het in 45% van de gevallen gaat om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. Dit is bijvoorbeeld een brief met gevoelige gegevens die bij de verkeerde persoon terecht is gekomen en is geopend. De …

1 jaar meldplicht datalekken

Frank Toxopeus Privacy Nieuws

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingegaan. Organisaties die een ernstig datalek hebben, moeten dit sindsdien melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en soms ook aan de mensen van wie de gelekte gegevens zijn. In bijna een jaar tijd (tot 15 december 2016) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 5500 meldingen ontvangen van datalekken. De Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels …

SecureLink Nederland: informatiebeveiligingsniveau over de breedte onvoldoende

Frank Toxopeus Privacy Nieuws

Via: Infosecurity Magazine U weet inmiddels wel dat iedere organisatie getroffen wordt door (doelgerichte) cyberattacks en u bent op de hoogte van de maatregelen die getroffen moeten worden. Uiteraard is dat ook bekend op boardniveau binnen uw organisatie. Maar toch is het informatiebeveiligingsniveau over de breedte onvoldoende. Ik doel onder andere op security awareness, het securitybeleid, network access control, identity …

Salarisgegevens van 2000 Philips medewerkers op straat

Bitsiel Privacy Nieuws

De informatie van zeker 2000 medewerkers en oud-medewerkers van Philips heeft enkele dagen op internet gestaan. Het gaat onder meer om adressen, burgerservicenummers en salarisgegevens van mensen die in 2010 voor Philips werkten. Een deel van hen werkt inmiddels elders. Een woordvoerder van Philips bevestigt het lek. De data stonden op Pastebin.com, een site die vaker wordt gebruikt om gelekte …

Rijk constateert 557 integriteitsschendingen

Bitsiel Privacy Nieuws

Het afgelopen jaar zijn er 557 integriteitsschendingen geconstateerd bij het Rijk. Er was daarnaast 884 keer sprake van een vermoedelijke schending. De cijfers staan in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2015.

Nederland aan vooravond van grote datalekken

Bitsiel Privacy Nieuws

Onlangs kwam de gemeente Almelo met het bericht dat er 20gb aan data was gestolen. Tijdens een routine controle werd ontdekt dat er vanuit een Citrix flex werkplek omgeving een scriptje had gedraaid dat een grote hoeveelheid, waarschijnlijk persoonsgegevens bevattend, data werd geüpload naar een ip adres. Tijdens het onderzoek naar het datalek is de malware niet gevonden.